Set fra luften

Det Kongelige Bibliotek har for nogen år siden købt rettighederne til en stor samling af luftfotos fra danske firmaer, som helt tilbage i 30'erne havde en kommerciel forretning med at fotografere ejendomme fra luften og sælge billederne til husejerne. Senere er der også foretaget systematisk fotografering af hele landet til brug for udarbejdelse af målfaste landkort. Disse kort, som ligner lidt det vi nu kender som Google Earth, er specielt interessante hvis man f.eks vil se på en by's udvikling og sammenligne før og nu. Luftfotografierne bliver løbende skannet og digitaliseret og lagt på en særlig hjemmeside. Fordelen ved hjemmesiden er, at du kan hente billederne direkte ned på din egen enhed i en god opløsning og uploade gratis på en din hjemmeside, blot du angiver kilden. Det har vi nu gjort, men der bliver løbende lagt nye gamle billeder op, så tag selv et kig her og begynd tidsrejsen.

Hvis du vil læse mere om hvad der ellers kan ses på nettet af gamle luftfotos og landkort fra det ganske land, kan du læse mere her

 

Gl. Strandbjerggaard luftfotos

Gl. Strandbjerggaard lægger navn til vores grundejerforening fordi gården og dens marker lå hvor vi har vores sommerhuse i dag. Nedenfor ses luftfos af Gl. Strandbjerggaard fra henholdsvis 1946, 1949 og 1956. Fotos: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kongelige Bibliotek.

 

 

Heatherhill, Strandbjerggaard og Gl. Strandbjerggaard set mod NØ 1946-69

Nedenfor på billedet ses Heatherhill i forgrunden. Ny Strandbjerggaard ses i den første samling træer bagved Heatherhill og Gl. Strandbjerggaard ses bagved samlingen af træer til højre for. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kongelige Bibliotek.

Heather Hill 1936-38

Landstedet "Heather Hill" (Lyngbakken) har lagt navn til det område, det lå på. Huset blev bygget i 1910 og revet ned i 1959. Trappen ligger som det eneste synlige tilbage, og man kan stadig fornemme det flade plateau, hvor bygningen lå. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kongelige Bibliotek.

Rågeleje 1928-33

Nedenfor ses Rågeleje efter forlægningen af Rågelejevej ind i landet. Til højre på billedet ses, hvor Rågelejevej oprindeligt lå - vejen vi i dag kalder Molevej. Foto: Nordisk Luftfoto; Det Kongelige Bibliotek.

Campingpladsen 1970-86

Nedenfor ses campingpladsen fra dens tidlige år, hvor der lå mange farverige telte. Ejerforeningens sommerhuse er også stadig nybyggede og nåletræsbeplantningen er spæd. Fotos: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kongelige Bibliotek.

 

 

Opdateret februar 2018